VAARROUTE OVER DE OOSTERSCHELDE

VAN ZIERIKZEE NAAR VEERE

De vaarroute van Zierikzee naar Veere brengt je over het weide, open water van de Oosterschelde, onder de Zeelandbrug door, naar het Veerse Meer. De Oosterschelde is een prachtig natuurgebied, een heerlijke plek om te varen en… met een open verbinding naar zee!

We starten in Zierikzee, de hoofdstad van Schouwen-Duiveland, een van de mooiste eilanden van de provincie Zeeland. Maar voordat we losgooien, en het avontuur op de Oosterschelde tegemoet gaan, laten we de boot nog even in de jachthaven liggen om de gezellige stad verkennen.

Zierikzee verkennen

Zierikzee heeft een rijke historie en dat voel je al als je via de oude stadspoort de binnenstad in wandelt. Smalle straatjes voeren je naar het centrale plein, waar je terecht kunt voor een lekker drankje op het terras of waar je prima een middagje kunt doorbrengen met shoppen. Verdiep je je liever in geschiedenis en cultuur, dan zit je in Zierikzee ook goed: met 658 (!) monumenten ben je hier niet snel uitgekeken.

Een van de opvallendste monumenten is de St. Lievens Monstertoren – in de volksmond ‘de Dikke Toren’. Het was de bedoeling dat-ie veel hoger zou worden, maar door geldgebrek is het bij 62 meter gebleven. Vandaar dus: de Dikke Toren, want hij is wel wat breed voor zijn – beperkte – lengte. Je kunt naar boven klimmen – het uitzicht over Schouwen-Duiveland is hoe dan ook erg mooi!

Op zee

Nadat je de leukste terrasjes, straatjes en monumenten van Zierikzee hebt ontdekt, is het tijd om het water op te gaan. We gooien los en varen het Havenkanaal door, zo de Oosterschelde op. Wind door je haren, overal zout zeewater. Omdat de Oosterschelde een open verbinding heeft met de Noordzee, varen we dus feitelijk al op de zee. Dat betekent dus we dus rekening houden met getij.

Eenmaal op open water, genieten van het varen. We zien de indrukwekkende Zeelandbrug, die Schouwen-Duiveland met Noord-Beveland verbindt. Een uniek bouwwerk van meer dan vijf kilometer lang. Voor deze vaarroute ga je onder de brug door, naar het zuiden. De hoogte van de brug is meestal niet zo’n probleem, door de doorvaarhoogte van maximaal 13 meter. Met laagwater is het zelfs 16 meter. De grote jongens – en de twijfelaars – kunnen gebruikmaken van het beweegbare gedeelte van de brug, bij Zierikzee.

Gezellig druk bij de sluis

Bij de kust van Noord-Beveland varen langs het dorpje Kats en sturen even verderop de vaargeul in die naar de Zandkreeksluis leidt. Hier kan het nog vooral ‘s zomers nog wel eens gezellig druk zijn, waardoor het meestal nogal dringen is in de sluis. Na de sluis varen we het Veerse Meer op, omringd door andere boten in alle soorten en maten. We varen langs Kortgene, waar je ook kunt aanmeren in de jachthaven. Kortgene is een leuke stad om in te winkelen, of op het terras in de zon te zitten. Kun je meteen de middeleeuwse kerktoren bekijken!

Op naar Veere

Wij slaan Kortgene over en gaan recht op ons einddoel af: Veere. Hoewel, rechtdoor varen is een utopie: het Veerse Meer slingert zich prachtig door het groene landschap richting de stad. Om ons heen zien we veel andere watersporters, tot windsurfers toe. Maar ondanks de drukte hebben we nooit het gevoel in de problemen te komen. De vele bochten en eilanden maken de route leuk en afwisselend en het aanvaren van Veere is ronduit een plaatje. Nadat we de lijnen vastgemaakt hebben, verkennen we het stadje. We slenteren door de straatjes met pakhuizen van deze oude handelsstad en bezoeken de Kleine en de Grote Kerk. Omdat we de vouwfietsen aan boord hebben, maken we vanaf hier een paar leuke fietstochtjes in de omgeving. Terug in Veere ploffen we neer op het terras van een van de vele restaurantjes aan de waterkant. Genieten!

Tips voor deze vaarroute

Doen:
De markt in Zierikzee bezoeken. Gezellig rondstruinen en iets lekkers kopen, elke donderdag op het Havenplein!

Zien:
Het Stadhuis in Veere. Dit prachtige oude gebouw, waarvan de bouw in 1474 begon, staat aan de markt en is niet te missen bij een bezoek aan de stad.

Eten:
Bij restaurant De Werf in Veere. Ze gebruiken alleen verse en lokale producten in de keuken. Smullen!

Geschreven door: Redactie (december 2018)
Met toestemming overgenomen van: Botentekoop.nl