ZEILEN WASSEN EN COATEN

Hoe kun je slijtage van zeilen door schimmels en algen het beste voorkomen? Is het wassen en coaten van zeilen een overbodige luxe? Hier leggen we uit welke invloed het wassen en coaten van de zeilen heeft, of het een luxe is en wat de kosten hiervoor zijn.

Zeilboot zeilen wassen

De zeilen van je zeilboot wassen, is geen overbodige luxe! Ook de zeilen hebben onderhoud nodig
Zeilen van een zeilboot hebben veel te verduren van zand en zout, maar ook van atmosferisch vuil, spinnen, vliegjes, algen, schimmels en andere agressieve vervuiling. Niet elke vervuiling zal direct zorgen voor beschadiging, maar hoe langer men wacht met het verwijderen, hoe groter de kans op beschadiging van het doek, coating, stiksels, etc.

De zeilwasserij kan met speciaal ontwikkelde reinigingsmiddelen heel veel vervuiling uit de zeilen van je zeilboot halen. Of het nu gaat om schimmel, weerplekken, roest of lijmresten, zij hebben er een product voor.

zeilen reinigen zeeland wassen coaten impregneren
ERVARING VAN EEN KLANT

” Werkelijk ongelooflijk dat jullie de zeilen zo schoon hebben gekregen.
Er is geen schimmel meer te zien en het doek lekt ook niet meer. Bedankt! “

Zeilboot zeilen coaten

Wacht niet tot het te laat is. Bescherm de zeilen van je zeilboot door ze te laten coaten. Voorkomen is namelijk altijd nog beter dan genezen!

Veel zeilen van zeilboten hebben last van schimmels en algen. Of het nu gaat om Dacron of de allermodernste laminaten. Niet alleen is dit een erg vervelend gezicht, maar zeker bij laminaatzeilen kan dit zorgen voor problemen. De schimmels en algen hebben immers alle gelegenheid om tussen de lagen van het doek te groeien. Zo is er een grotere kans op delaminatie (het loslaten van de verschillende lagen).

De beste oplossing: geef je NIEUWE zeil een extra coating tegen schimmels en algen!

zeilen coaten impregneren zeeland

Waarom een extra coating aanbrengen op zeilen?

#1: De coating die tijdens de fabricage van het zeildoek is aangebracht geeft vaak niet voldoende bescherming. Met name de antischimmelwerking laat te wensen over. De oorzaak zijn de steeds strengere milieu eisen bij de fabricage van het doek.

#2: Zeilen worden gestikt en getaped. Door het stikwerk ontstaan er allemaal kleine gaatjes in het doek. Door deze gaatjes kunnen schimmels en algen gemakkelijk de gebruikte tape besmetten. Bij laminaatzeilen kunnen schimmels zelfs tot ver tussen de lagen van het doek doordringen. Door een zeil met beschermende coating te (laten) behandelen verkleint u de kans op schimmels en algen aanzienlijk. Tevens is het doek weer perfect water – en vuilafstotend.

#3: Na enige tijd is de coating die origineel op het zeil zit, niet meer voldoende en zal op veel plaatsen zeer kleine beschadigingen vertonen. Hierdoor is het zeil zeer vatbaar voor het aanhechten van vuil, schimmels en algen.

Is een zeilhuik dan niet voldoende?

De meeste zeilen die de zeilwasserij aangeboden krijgen, zijn vies geworden terwijl de eigenaar dacht dat ze prima beschermd waren door een zeilhuik of hoes. Vaak is de hoes zelf niet meer waterafstotend. Maar zelfs bij een nieuwe hoes is er de kans dat er vervuild water tussen het zeil loopt. Dit water bevat allerlei organismen, die groeien en zich hechten aan het doek. Oplossing: een extra coating.

Slappe theedoek…

Zeildoek is behandeld met een coating. Deze coating zorgt voor de stevige krakende waterafstotende finish. Belangrijker, de coating zorgt voor de stabiliteit (vormvastheid) van het doek. Zonder coating zouden de draden ten opzichte van elkaar kunnen bewegen. (Denk aan een slappe theedoek)
Met de juiste coating, lijm je als het ware de draden tegen elkaar. Hierdoor vergroot je de vormvastheid (stabiliteit).

Na enige tijd zal de originele coating van het zeil beschadigen. Door klapperen, vouwen, Uv-straling, zoutwater, zand, etc. Het doek zal steeds slapper aanvoelen, zijn vorm verliezen en steeds meer water opnemen. Ook wordt het zeil vatbaarder voor schimmels, algen en vuil.

Weer een stevig zeildoek

​Met de Sail & Spinnaker Coating zijn wij in staat je huidig zeil weer het gevoel van een nieuw zeil te geven. Na behandeling is het zeil van de zeilboot weer krakend, knisperend en perfect waterafstotend. Het voelt steviger, is meer vormvast en diagonaal stabieler.

Door de Ultramar Sail & Spinnaker Coating blijft het zeildoek droog. Het doek neemt geen water meer op. Hierdoor is het zeil een stuk lichter. Tevens zorgt het voor een veel betere luchtdichtheid.

Sail & Spinnaker Coating is speciaal geschikt voor spinnakers. Door een behandeling met de coating is het spinakerdoek iets gladder. Hierdoor zal gijpen, hijsen en strijken gemakkelijker gaan. Het doek glijdt soepeler over zichzelf en tuigage heen. Tevens blijft het een stuk lichter, omdat het geen water meer opneemt. Zelfs een nieuwe spinnaker is na behandeling nog meer waterafstotend!!

Vraag direct een offerte aan

Via onderstaand formulier kunt u direct een offerte aanvragen.
Vul uw aanvraag zo volledig mogelijk in en wij nemen zo spoedig mogelijk contact met u op.

    Ik ga akkoord dat mijn gegevens worden opgeslagen en verwerkt*

    *) Verplicht veld